4

Boekenlezers buitenshuis

Janneke Holwarda

In de hoek bij het raam, met links uitzicht op de Hauptstrasse, voor uitzicht op een pul bier en rechts uitzicht op mij, leest een man een boek.

‘Ik heb niet veel tijd,’ zegt hij, ‘maar vijf of tien minuten, dat moet wel lukken.’ Hij slaat zijn boek dicht. Het heeft een verkleurde en gescheurde omslag.

‘In 2014 was ik twee maanden vanwege mijn gezondheid in een kuuroord en in die tijd werd dit boek op de radio voorgelezen. Het is een biografische roman van Erich Loest over het leven van Karl May. Zó beeldend beschreven dat ik het meteen heb besteld, de nieuwste versie, uit 2012. Maar gisteren liep ik langs een boekenstalletje en daar lag deze…’ Hij slaat hem voor me open. ‘De eerste druk, uit 1980, nog uit de oude DDR. Dit was een verboden boek, Loest had zich uitgesproken tegen de censuur en zag zich in ’81 gedwongen naar de Bondsrepubliek te vertrekken. Na de Wende kwam hij weer terug.

Zelf heb ik Karl May nooit gelezen, zijn boeken waren lange tijd verboden in de DDR. Volgens het regiem vertegenwoordigden ze een imperialistische kijk op de wereld; de witte man als overheerser was in strijd met het communisme waar immers ieder mens gelijk is. Nou ja, had moeten zijn… Een vriend van me op de universiteit had de hele serie achterin zijn boekenkast verstopt, werd verraden en mocht niet verder studeren.’ Hij zwijgt, pakt het boek op, legt het weer neer. Hij kijkt op zijn horloge.

‘Het komt er dus op neer dat de ene verboden schrijver over de andere verboden schrijver schreef. Dat gebeurde hier allemaal. En deze oude man,’ hij tilt zijn pul bier naar me op, ‘heeft het oosten, de muur, de censuur, de onderdrukking en de Wende meegemaakt en vult zijn dagen in Dresden met lezen en zich verwonderen over deze vreemde wereld.’

maart 2025

Boekenlezers buitenshuis

Erich Loests biographischer Roman über seinen sächsischen Landsmann und Schriftstellerkollegen Karl May ist ein Bekenntnis zur Freiheit der Literatur. Der ehemalige politische Gefangene Loest schreibt darin über einen Autor, den seine Zeit und seine Gesellschaft zum Kriminellen abstempeln wollten. Mit großem Einfühlungsvermögen entwirft Loest das spannende Porträt eines widersprüchlichen Lebens.
Der Roman erschien 1980, ein Jahr vor Loests Übersiedlung in die Bundesrepublik, und leitete mit die May-Renaissance in der DDR ein. Zum 100. Todestag von Karl May  2012 veranstaltete der Mitteldeutsche Verlag eine Neuauflage.

Swallow mein wackerer Mustang Karl-May-Roman
Erich Loest
Verlag Das Neue Berlin 1980
ISBN: 43983

Ontvang mail als er een nieuwe boekenblog is.

Als je hieronder op OK klikt, sturen we je een mail met een bevestigings-linkje om te checken dat je mailadres klopt....
Klik in je mail even op die link om je aanmelding definitief te maken. DANK!

In 1998 heb ik mijn bedrijf Tycha opgericht.
Tycha betekent zowel lot als geluk.
Geluk kun je najagen,
je lot kun je beïnvloeden door denken en doen.
Bij Tycha kun je terecht voor:

persoonlijke coaching,

loopbaancoaching,

schrijfcoaching 

schrijfbegeleiding