Nominatie Belcampo stipendium 2016

25 oktober 2016 – Peter Middendorp, Erik Nieuwenhuis en Janneke Holwarda maken dit jaar kans op het Belcampo Stipendium, de literaire prijs van de provincie Groningen die eens per twee jaar wordt uitgereikt. De winnaar krijgt als opdracht een novelle te schrijven die iets te maken heeft met onze provincie. Binnenkort beslist het college van Gedeputeerde Staten wie de novelle mag schrijven. De novelle moet voor 1 juni volgend jaar klaar zijn.

Genomineerden

  • Peter Middendorp (1971) studeerde Geschiedenis en Journalistiek in Groningen en schrijft onder andere columns voor de Volkskrant. Daarnaast schreef hij een verhalenbundel en drie romans:  ‘Noordeloos’ (2002),’Amateur’ (2005) en ‘Vertrouwd Voordelig’ (2014). Volgens de jury schrijft hij spannend en droogkomisch.
  • Janneke Holwarda (1953) volgde een opleiding aan de Bibliotheek- en Documentatieacademie in Groningen, de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Het Colofon en de schrijversvakschool in Amsterdam en Groningen. Ze is trainer, actrice en auteur. Ze publiceerde de romans ‘Zeesteen’ (2010), ‘Maan op de heenweg’ (2013) en ‘Zo zijn wij niet’ (2015). Volgens de jury heeft Holwarda een ingehouden, sobere stijl, die sfeer ademt. Haar werk is literair en kent een mooie gelaagdheid.
  • Erik Nieuwenhuis(1964) studeerde Nederlands in Groningen en woont tegenwoordig in Amsterdam. Nieuwenhuis is medeoprichter van het literaire magazine ‘Schrijver & Caravan’. De schrijvers publiceerde drie romans: ‘Een gat in de lucht’ (2010), ‘Man van de wereld (2012)’ en ‘Ben’ (2016). Ook schreef hij columns in het tijdschrift ‘Tzum’. In 1996 ontving Nieuwenhuis het Hendrik de Vries-stipendium voor een selectie uit zijn verhalen. Volgens de jury is deze genomineerde een groot stilist met prachtige ideeën en gedachte-experimenten.

De genomineerden zijn geselecteerd door een jury, bestaande uit Ronald Ohlsen, (winnaar 2014), Koos Dijksterhuis (bioloog, socioloog en schrijver) en Pauline Durlacher (directeur Schrijversvakschool Groningen).

Belcampo Stipendium

Het Belcampo Stipendium wordt eens in de twee jaar toegekend aan een schrijver of dichter om literair talent te stimuleren. Eerdere winnaars waren onder anderen Nanne Tepper, Anneke Claus, Jan Glas en Nyk de Vries. Voor de opdracht is 3.500 euro beschikbaar. Leerlingen van het Noorderpoort verzorgen de vormgeving van de novelle. De winnaar voert de opdracht binnen zes maanden uit. Daarna volgt de presentatie van de Belcampo-uitgave. De precieze opdracht voor de schrijver wordt binnenkort bekendgemaakt.

Home

In 1998 heb ik mijn bedrijf Tycha opgericht.
Tycha betekent zowel lot als geluk.
Geluk kun je najagen,
je lot kun je beïnvloeden door denken en doen.
Bij Tycha kun je terecht voor:

persoonlijke coaching,

loopbaancoaching,

schrijfcoaching 

schrijfbegeleiding